Dekker Makelaars respecteert uw privacy en gebruikt daarom alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website.
Klik hier voor meer informatie.
In de huidige markt bestaan rond het biedingsproces nogal wat misverstanden. Potentiele woningkopers denken vaak dat bij de verkoop van een woning het eerst onderhandeld wordt met degene die het eerste bod uitbrengt. Ook al ben je de eerste die het huis bezichtigt en een bod uitbrengt, dan nog ben je niet in onderhandeling. Je bent pas in onderhandeling als de verkoper op jouw bod reageert en een tegenvoorstel doet. Ondertussen kunnen de bezichtigingen van de te verkopen woning gewoon doorgaan.
Een verkopende makelaar zal in dat geval over het algemeen tegen andere kijkers zeggen dat het huis 'onder bod' is. Als een van de andere kijkers dan een hoger openingsbod neerlegt, zal de verkopende partij in veel gevallen jou in staat stellen om een eindbod te doen. Hij is daartoe echter niet verplicht.
Het een misverstand dat het bieden van de vraagprijs een garantie is dat de verkoper het bod accepteert. De vraagprijs, is niets anders dan een uitnodiging tot het doen van een bod. De verkopende partij mag tijdens de onderhandelingen de vraagprijs verhogen. Als jij als potentiele koper een tegenbod doet dat afwijkt van het vorige bod van de verkoper, dan is diens bod automatisch vervallen en mag hij ook met een nieuwe prijs komen. Daar staat tegenover dat jij als koper ook het recht hebt om tijdens het biedingsproces ineens met een lager bod dan je vorige bod te komen.
Daarnaast komt het nu regelmatig voor dat er veel belangstelling voor een huis is. Als de verkopende partij beseft dat veel mensen bereid zijn een bod te doen, dan kan hij besluiten de verkoopprocedure te veranderen. Dat mag, zelfs als er al met een kopende partij onderhandeld wordt. Dat is bepaald niet leuk voor de potentiële kopers, maar de verkoper heeft er nu eenmaal belang bij een zo goed mogelijke prijs voor zijn huis te krijgen. Vaak wordt in dergelijke gevallen besloten om er een inschrijvingsprocedure van te maken. Alle belangstellenden hebben dan tot een vooraf aan te geven moment de gelegenheid bij de verkopende makelaar een bod in te dienen.
Wanneer is er nu een bindende overeenkomst tussen koper en verkoper?
Op het moment dat een mondlinge overeenkomst vastgelegd is in een voorlopige koopovereenkomst en door zowel koper als verkoper ondertekend is, is de overeenkomst definitief. Daarvoor is er voor koper nog geen zekerheid. Na het tekenen van de koopovereenkomst door partijen, heeft koper nog een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Daarna kan de koper alleen nog onder de overeenkomst uit als met succes een beroep kan worden gedaan op de ontbindende voorwaarden genoemd in de koopovereenkomst.
Bent u op zoek naar een aankoopmakelaar Den Haag, Scheveningen of omgeving die u professioneel begeleidt en uw kans op een succesvolle aankoop optimaliseeert?
Bron: Dekker Makelaars: Aankoopmakelaar Den Haag